Playformance logo 2 - internet

Vanliga frågor

kiropraktor, sjukgymnast/Fysioterapeut eller naprapat?

Det är lätt att bli förvirrad när det kommer till vem man ska vända sig till med sina besvär. Den största skillnaden mellan de olika vårdgrupperna ligger typiskt i grundutbildningen. För de flesta utlandsutbildade kiropraktorer innebär grundutbildningen 5-6 år samt ett år allmäntjänstgöring.

Vi som jobbar på Playformance har en 5-årig universitetsutbildning från Syddansk Universitet i Danmark, samt ett års allmäntjänstgörning i Ystad varav 3 månader på på Ystads Lasarett. 

Sjukgymnaster/fysioterapeuter och naparapater har en kortare grundutbildning än kiropraktorer, men det finns, som i allt annat, terapeuter med varierande kvalitet inom alla de olika vårdgrupperna. 

Kiropraktorer, sjukgymnaster/fysioterapeuter och naprapater har alla en skyddad yrkestitel, och man är som legitimerad skyldig att följa samma lagar och regelverk som exempelvis läkare.  
 

Behöver man undersökas av läkare innan besöket?

Kiropraktorer har genom sin utbildning fått tillräcklig kunskap att göra en bedömning huruvida det är lämpligt att patienten behandlas, utan en föregående undersökning av läkare. Om du önskar kan vi ändå orientera din vårdcentral om att du har startat ett behandlingsförlopp hos oss, och vid misstanke om ett tillstånd som måste utredas vidare hjälper vi dig såklart med vem du ska vända dig till. 
 

Klickljudet, vad är det?

När man gör en snabb ledmobilisering uppstår ofta ett klickljud. Detta sker då ledytorna separeras tillfälligt, och en tryckförändring sker i leden.

REFERENS:
Kawchuk, GN. et al. PLoS ONE, 2015.
 

är det farligt att bli behandlad av kiropraktor?

Det är normalt med mindre, övergående reaktioner efter en ledmobilisering som t.ex lokal ömhet, träningsvärk, stelhet och trötthet. Som vid all verksam behandling kan det uppstå biverkningar utöver vanliga behandlingsreaktioner. Risken för allvarliga komplikationer är dock minimal och ledmobiliseringen är dokumenterat trygg och effektiv. 

Ledmobiliseringen är bara en av flera behandlingstekniker som kiropraktorer kan använda för att hjälpa dig med ditt besvär. Efter undersökningen i nybesöket kommer kiropraktorn kunna bedöma hurvida det är lämpligt att använda denna typen av behandling. Om inte väljer vi naturligtvis att använda andra tekniker som kan tänkas hjälpa dig med ditt besvär.  

Om du inte önskar bli behandlad med en viss typ behandlingsteknik, anpassar vi såklart behandlingen efter det. Det är du som bestämmer över din kropp!

REFERENSER:
Carnes, D. et al. Man Ther, 2010.
Gouveia, L.O. et al. Spine (Phila Pa 1976), 2009.
Carlesso, L.C. et al. Man Ther, 2010.
Hebert, J.J. et al. J Manipulative Physiol Ther, 2013.
Walker, B.F. et al. Spine (Phila Pa 1976), 2013.
 

HAR ni avtal med landstinget?

Vi är en privat fristående kiropraktorklinik, och har i nuläget inget avtal med landstinget. Av denna anledning finns ingen möjlighet för högkostnadsskydd.
 

vaD KOSTAR BEHANDLINGEN?

Se under Pris och öppettider för att hitta aktuella priser och öppettider. 
 

Hur många behandlingar behövs?

Det är ytterst individuellt hur många behandlingar som behövs, men generellt kan man säga att akuta smärtor oftast har ett kortare behandlingsförlopp jämfört med ihållande eller återkommande besvär.
 

KAN MAN BEHANDLA BARN OCH GRAVIDA?

Ja, oavsett om man är ung eller gammal, har vissa sjukdomar eller ändrade förutsättningar (som exempelvis graviditet) kan man ha besvär från rörelseapparaten. Man anpassar helt enkelt behandlingen efter individen. 
 


Hittar du inte svar på din fråga? Kontakta oss på info@playformance.se så återkommer vi så snabbt som möjligt.